English section   Home   Services   Articles   Malawi   Tanganyika   Photo  
Hem  
Swedish section   Hem   Tjänster   Artiklar   Malawi   Tanganyika   Viktoria   Västafrika   Foto    
Artiklar

Ciklider
Aulonocara koningsi
Den stora blå
Mysteriet med juvelernas juvel
Odla malawiciklider
Snäcklekare från Tanganyikasjön

Andra fiskar
Brycinus longipinnis

Teknik
Akvariet
Akvarium med BtN-moduler
Artemia
Back to Nature bakgrund del 1
Back to Nature bakgrund del 2
Back to Nature Slimline
Bygg en bakgrund i plast
Filter
Räkmix

Besök och resor
Akvariet vid Malmö museer
Danmarks akvarium
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 1
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 2
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 3
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 4
Ndifuni kupita ku Malaŵi - del 5
Universeum
Utställning Köpenhamn 2005
Utställning Göteborg 2005/06

Recensioner - Tidskrifter
Cichlid News
Ciklidbladet
Practical fishkeeping

Recensioner - Tidskrifter
Cichlid News
Ciklidbladet
Practical fishkeeping

Recensioner - Böcker
A Guide To The Fishes of Lake Malaŵi National Park
A Guide To The Tanzanian Cichlids of Lake Malawi
Akvariets lexicon
Akvarieväxter
Aqualex-catalog Malawisjöns ciklider
Back to nature - Akvarieguide
Back to nature - Discus
Back to nature - Malar
Back to nature - Malawi
Back to nature - Malawi 2:a utg.
Back to nature - Tanganyika
Back to nature - Tanganyika 2:a utg.
Biotopakvariet
The Biotope Aquarium
The Cichlid Fishes
The Cichlid fishes of Western Africa
Cichlids Yearbook vol. 1
Cichlids Yearbook vol. 5
Cichlids Yearbook vol. 6
Cikildårsboken vol. 2
Cikildårsboken vol. 3
Cikildårsboken vol. 4
Ciklider från hela världen
Ciklider från Tanganyikasjön
Ciklidboken
Ciklidboken 2:a utgåvan
Danmarks akvarium
Drömciklider
The endemic cichlids from Madagascar
Lake Malawi Cichlids from Tanzania
Malawi cichlids - in their natural habitat
Malawiciklider i sin naturliga miljö 2:a utgåvan
Malawiciklider i sin naturliga miljö 3:e utgåvan
Mot Afrikas hjärta
Nyasa-cichlider
Prinsessan av Burundi
Tanganyika Cichlids
Tanganyika cichlids in their natural habitat
Tanganyikaciklidernas hemligheter
Tanganyikasjöns snäckskalslekande ciklider

Recensioner - CD-skivor
Aqualex - Malawisee Cichliden
Die Welt der Cichliden - Malawi See
The Cichlids of Lake Malawi

 

 

 

Nybörjarinformation om
Ciklidakvariet

Placering
Anledningen till att vi har akvarier är väl för att dom är vackra och avslappnande att titta på. Därför bör dom inte heller gömmas undan i någon skrubb utan stå på en plats där vi vistas mycket. Lämpliga platser kan vara ett tv-rum eller vardagsrum och varför inte placera en skön fåtölj framför akvariet. Dock ska man tänka på att för mycket spring och stök framför akvariet gör fiskarna skygga. Direkt solljus är inte heller bra, undvik därför fönster.
En annan viktig aspekt är att akvariet ska vara placerat så att det är så lättskött som möjligt. Ett badrum bör finnas i närheten så att en golvbrunn och vattenkran finns i närheten vid vattenbytena. Det ska också finnas plats runt om hela akvariet så man kommer åt att rengöra överallt. Rent säkerhetsmässigt måste man också tänka på att bänk och golvet klarar av tyngden från akvariet. Tänk på att akvariet väger minst 1 kg per liter vattenvolym !

Storlek
Är du rädd för att det är för mycket jobb med ett stort akvarie ? Då är det dags att tänka om det är nämnligen precis tvärtom. Med en större vattenvolym är det mycket lättare att hålla en jämn och bra biologisk balans i akvariet. Det blir också en mycket bättre harmoni mellan cikliderna om dom har gott om plats.
Ett sällskapsakvarie med mer än en art ciklider tycker jag inte bör vara under 250 liter och ha en längd på minst 125 cm. Bottenytan i akvariet bör vara väl tilltagen eftersom ciklider är revirhävdande och behöver gott om plats.
Gäller det artakvarium för mindre ciklidarter eller yngelakvarium klarar man sig oftast med betydligt mindre akvarie, men tänk då på att vattenbytena är mycket viktiga. När man sysslar med ciklider så upptäcker man snart att man inte klarar sig med ett akvarie. Man bör ha minst ytterliare två akvarier som karantän och för att ta hand om yngel.

Bakgrund
En mycket viktig detalj för intrycket av ett akvarium är bakgrunden. Det enklaste och billigaste är att bara måla baksidan av det bakre glaset. Detta är ett bra alternativ för yngel- och karantänsakvariet men knappast något för sällskapsakviet. Det vanligaste och i mitt tycke också den tråkigaste bakgrunden är att hänga upp en affich bakom akvariet. Det finns en del snygga afficher för ändamålet men man måste alltid hålla glaset rent från alger och det ser aldrig naturligt ut.
Ett annat alternativ som är mycket populärt är att göra en bakgrund av frigolit och betongspackel. Med denna metod kan man få riktigt snygga bakgrunder men det kan vara svårt att få dem att se perfekt naturtrogna ut. Då är nästa alternativ att göra en klippavgjutning i glasfiberarmerad plast, ett betydligt jobbigare alternativ än frigolit men i gengäld blir resultatet mycket snyggare.
Det mest verklighetstrogna men också dyraste alternativet är de s k Back To Nature bakgrunderna som finns att köpa i akvariehandeln. Det är mycket naturtrogna klippavgjutningar som finns i olika färger och storlekar.

vallisneria
Vallisneria är lämpliga växter för ciklidakvariet.

Bottengrus och stenar
Hur grov bottengrus du ska ha är beroende på vilka fiskar du ska ha i akvariet. Om du ska ha fiskar som i naturen lever vid sanbottnar som t ex Alonocaror bör du också i akvariet ha en finkornig sand. Om du tänker ha fiskar som lever bland klippor och stenar som t ex mbunas och Tropheus bör du ju då också ha lite grövre grus. Färgen däremot tycker jag mer är en smaksak. Fiskarnas färger syns olika bra beroende på färgen på gruset, vissa färger syns bäst på ljus botten och andra på på mörk.
Personligen tycker jag det ser mest naturligt ut om man blandar grus med olika färg och grovlek. Har du problem med lågt pH på vattnet där du bor kan det vara bra med ett kalkhaltigt grus som t ex korallkross eller faxegrus. Samma saker gäller för stenarna i akvariet, behöver du hjälp med pH värdet är kalksten att föredra.
Andra bra stenarter är skiffer och granit. Här i Skåne är det lätt att hitta lämpliga stenar i naturen, tänk bara på att rengöra stenarna ordentligt innan du stoppar ner dem i akvariet. För att förhindra olyckor med sprukna bottenglas brukar jag lägga 10 mm frigolitskivor under bottengruset som stenarna för vila på.

stenar
Foto © Michael Persson
Plocka gärna stenar i naturen men var noggrann med att rengöra dem innan du lägger dem i akvariet.

Belysning
Flera olika typer av akvariebelysningar finns men till akvarie med ciklider är två typer lämpligare än andra. Den billigaste och den vanligaste akvariebelysningen är lysrör. Det är ett mycket bra alternativ och genom att blanda olika typer av rör kan man skapa och anpassa ljuset som man själv vill ha det. Specialrör för akvarie som t ex Sylvania Aqua Star och Triton i kombination med varmvita rör som t ex Philips TLD 84 tycker jag ger ett mycket bra ljus. Testa dig fram till du hittar en kombination som du är nöjd med.
Den absolut bästa belysningen som ger ett ljus mycket likt naturligt solljus är metallhallogenlampor. Nackdelen med dessa är det höga priset.
Lagom tid att ha belysningen tänd brukar vara 12-14 tim. Precis som oss människor behöver fiskarna vila ibland och behöver dörför ha mörkt i akvariet i minst 8 timmar per dygn. Har du flera ljuskällor till akvariet kan du med fördel koppla dem på två olika tidur och på så vis simulera gryning och skymmning i akvariet.

lysrör
Lysrör - en billig och bra akvariebelysning

doppvärmare
Med hjälp av en termostatdoppvärmare är det lätt att hålla en jämn temperatur i akvariet.

 

Copyright © Michael Persson 1997-2006. All rights reserved.